Kittens Suus

De dag van de geboorte

Op dinsdagochtend 4 augustus 2020 dag 64 om 07:30 uur kwam ik beneden en Suus kijkt mij met hulpbehoevende ogen aan, haar pupillen waren groot ondanks dat het licht was. Dat was voor mij het teken dat het ging beginnen.

Een uurtje later vond ik een klein plasje helder vocht. Inmiddels had ik Nancy, de eigenaresse van de dekkater Floyd, die ons super begeleidt, gebeld dat het ging beginnen. Op het moment dat ik haar aan de telefoon had sprong Suus bovenop een slapende Sister en ze begon al met persen. Ik kon haar nog net op tijd in de bevallingsdoos zetten. Geen minuut later zag ik dat er al een bolletje uitkwam. Keurig in het vlies, een mooi lilac katertje van 108 gram was geboren om 9:30 uur. Inmiddels was Nancy ter plekke, dat was wel fijn want een eerste bevalling voor Suus en mij was best spannend.

Na drie kwartier volgde Olivia, ook flink poesje van 106 gram. Suus was vrij relaxed, likte de kittens zelf schoon. We hebben wel geholpen met het doorknippen van navelstreng en het goed droogwrijven van de kittens. Daarna nam ze rust en ging wat doezelen en Nancy ging weer naar huis. Na een uurtje of 2 volgende Lilly, een lilac poesje van 86 gram en drie kwartier later Cato, een blauw poesje. Bij de eerste weging woog Cato 77 gram. Ondertussen was Nancy ook weer gekomen om te kijken en de kittens te controleren. Cato kreeg een spuitje met 4 ml geitenmelk. Ook had Cato al bij Suus gedronken. Daarna hebben we Cato nogmaals gewogen en toen woog ze al 85 gram. Alle placenta’s kwamen binnen een paar minuten na elk kitten.

Suus had veel trek na de bevalling en om aan te sterken kreeg ze Hills A/D, dat ging er goed in. Ook dronk ze geitenmelk, goed drinken is belangrijk. Om 13 uur was de klus geklaard!

De dag van de geboorte en de dagen erna was het heel warm, er was een hittegolf gaande, binnen was het bijna 29 graden. De doos had ik vervangen door een schone doos maar ze vond het toch blijkbaar niet een veilig plekje. Na twee dagen ging ze kittens verslepen naar een nog kleinere doos/box die volg lag met kattenspeeltjes, dit was niet de bedoeling. Snel die box leeggemaakt, en deze maar in de bench gezet. Het was wel wat klein en warm maar ze voelde zich daar beter bij. Koelmatjes en natte handdoeken klaargelegd maar daar ging ze pal naast liggen.

Week 0 (4 t/m 10 augustus)

De eerste dagen sliep ik zelf onrustig, je bent toch benieuwd hoe het met de kittens gaat, ook de hitte hielp niet mee. Suus at goed, ik gaf haar nog Hills A//D en brokjes staan altijd klaar. En wat was ik blij dat ik nog anderhalve week vakantie had.

De kittens worden elke dag gewogen op hetzelfde tijdstip, en waren na 1 week verdubbeld in gewicht, dus alles gaat prima volgens het boekje. Wel nog snel een nieuwe weegschaal aangeschaft, mijn keukenweegschaal was toch niet heel handig.

1 week – (11 t/m 17 augustus)

Inmiddels heeft Suus het moederschap al goed in haar vingers en is een zeer rustige moeder vol zelfvertrouwen. Ze ligt al lekker in de tuin met oortjes die als een radar omhoog staan, klaar om naar binnen te spurten. Ze klimt ook weer in haar tuinpaal en gaat tijdens de schemering op vliegenjacht.

Voor en na het voeden krijgen alle kittens een flinke wasbeurt. De buikjes worden gemasseerd om de darmpjes in werking te zetten, de eerste 4 weken totdat ze zelf gaan eten, ruimt moeders alles op. Bijzonder hoe de natuur toch zijn werk doet.

De oogjes van alle vier zijn op dag 8 en 9 opengegaan. Het worden nu echt al mini poesjes. Charlie de kater krijgt het lopen al onder aardig onder de knie.

2 weken (18 t/m 24 augustus)

Je ziet ze groeien, de oortjes zijn soort van uitgevouwen, staan nu meer rechtop. Charlie en Lilly zijn wel de vlotste op het moment. Deze week hebben we foto’s gemaakt, maar dat is een uitdaging om ze met zijn allen op de foto te krijgen zonder dat ze bewegen. Fotoalbum Kittens 20 augustus

Charlie is “de ondernemer” van het stel. Hij is erg nieuwsgierig en niet verlegen. De kittens laten steeds meer van zich horen als ze honger hebben. Suus antwoordt met een soort krijsje en snelt zich dan naar hen toe om te voeden en gevolgd door een volledige wasbeurt van top tot teen.

3 weken – 25 t/m 31 augustus

Lekker rollebollen in de ren

In deze week zijn de kittens voor het eerst ontwormd met pasta. Dit weekend de “verbouwing” achter de rug, ren erin en de bench eruit. Het is een walhalla voor de kleintjes en mama heeft ook lekker de ruimte. Ze gaan op onderzoek, lekker spelen en rollebollen. Ook zijn de kinderen regelmatig in de ren te vinden. En ook mogen ze al af en toe even proeven hoe het buiten de ren is. Voor ons enger dan voor hen, voor je het weet lopen ze de hele kamer door maar daar zijn ze nog even wat te klein voor.

4 weken – 1 t/m 7 september

Ze zijn nu 28 dagen oud. Vanaf week 4 kun je gaan proberen ze bij te voeren met een papje. Voor moeders ook wel fijn want die is aardig dunnetjes geworden, en als de kittens zelfs gaan eten dan wordt Suus ook een beetje ontlast. Het papje bestaat uit warme geitenmelk, rijstebloem en daardoor heen natvoer in mousse vorm. Beetje roeren en klaar!

De eerste dagen ging dit best goed, sommige moest ik wat helpen door het papje van mijn vingers af te laten likken. Het papje maak ik 3 x per dag voor ze. Er wordt flink gespeeld en ze mogen ook lekker door de kamer hollen als wij erbij zijn.

Het weekend was iets te druk voor ze geweest, we hadden veel mensen over de vloer in verband met een verjaardag. Je merkt dit gelijk aan de groei, ze waren van zaterdag op zondag niet aangekomen. Een keer is niet erg maar je merkt dat rust dan toch wel belangrijk is voor kittens.

Schildpadimitatie van Oliva

5 weken – 8 t/m 14 september

We zijn de 6de week in gegaan. Op 8 september zijn ze precies 5 weken oud, en weer tijd voor een ontwormingstablet, 1/2 kitten Milbemax. Dat ging best makkelijk naar binnen.

Deze week komen twee van de drie toekomstige baasjes op bezoek. Je wilt natuurlijk dat ze een heel mooi liefdevol mandje krijgen. Met zoveel toewijding, liefde en verzorging proberen wij ze een heerlijk fijne tijd te geven maar er komt een dag, en het gaat best snel, dat ze gaan verhuizen. Deze week alle papieren in orde maken, de reserveringsformulieren maken en adviesformulier printen. Inmiddels zijn de stambomen aangevraagd en ontvangen.

Cato en Oliva hun nieuwe baasjes zijn via Nancy, de eigenaresse van de dekkater Floyd, bij ons terecht gekomen. Ik had bewust nog geen keuze gemaakt wie naar welk huisje zou gaan. Het is belangrijk dat een poes/kater ook echt past qua karakter. Fluffy Oliva gaat naar een huisje waar een herplaatser woont, een lieve rustige Brit. En Cato met haar kraaloogjes gaat naar een huisje met een kindje van 8 en een HTK poesje van 2 jaar. Volgens mij een perfecte match.

Voor Charlie, de boef, hebben we een huisje gevonden via KittenteKoop.nl. Wat was dat moeilijk om een keuze te maken. Zoveel lieve mailtjes ontvangen en mailtjes moeten terugsturen met een teleurstellend antwoord, echt een hele lastige en niet leuke klus. Uiteindelijk een keuze gemaakt waar we achterstaan. Hij komt samen te wonen met een half broertje van 3 weken jonger. Dat wordt een feest! Alle huisjes hebben of krijgen een afgeschermde tuin waar ze heerlijk buiten kunnen spelen.

6 weken – 15 t/m 21 september

We gaan week 7 in, deze week zit er een dip in de groei. Het vaste voedsel is ook niet zo populair meer, ik maak mij toch een beetje zorgen. Vanaf de 6de week hoef je niet meer dagelijks te wegen maar toch doe ik het. Ik probeer allerlei verschillende kittenmousse en mengsels om ze aan het eten te krijgen o.a. Royal Canin Mother & Baby, Cosma Nature Kitten, Felina Porta 21 Kitten. Waarschijnlijk heeft Suus nog veel voeding.

Aan het einde de week gaat het weer de goede kant op. We bieden ze 4 x op een dag natvoer aan, en dat gaat nu super. Olivia eet vaak ook nog met Suus mee. Suus is onverzadigbaar, die eet echt heel veel en niets is meer veilig op tafel. Als je je omdraait pikt ze het eten van je bord en het maakt niet uit wat het is. De hele dag staan er brokjes voor haar klaar maar natvoer is haar lievelingseten.

De kittens gaan inmiddels keurig op hun kattenbak. Er staan twee kleintjes, eentje in de ren en één erbuiten. Het gaat bijna nooit mis, behalve die keer dat ik dacht waar is Charlie? Toen keek ik in het TV kastje en ja hoor, meneertje zat daar heerlijk te kakken. Net een minuut voordat ik naar mijn werk zou gaan. Nou ja dat hoort er ook bij!

Deze week hebben we ook een bezoek gebracht aan het tuincentrum. Op zoek naar niet giftige planten. Uiteindelijk hebben we gekozen voor kunstplanten, en dat was ook maar net goed getimed! Deze week ontdekten de boefjes de vensterbank. Veel planten en bloemen zijn giftig, er is hier over veel op internet te vinden. Op deze pagina Giftige planten kun je wat meer hierover lezen.

Veel mensen merken op dat het opvoeden van kittens best veel tijd kost. Dat is inderdaad ook zo. De meeste tijd gaat zitten in het kijken en spelen met de kleintjes, de hele dag kun je ermee bezig zijn. Ze zijn namelijk te leuk! Het is zo genieten. Ik werk drie dagen in de week, op deze dagen zet ik het eten al klaar in de koelkast met instructies voor de andere gezinsleden om de kleintjes en moeders op tijd eten te geven. Ik ben blij dat de kinderen en mijn man veel thuis zijn, anders wordt het echt wel een uitdaging.

Geluid aan! Zaterdagochtend 19 september, wij vervelen ons niet!

7 weken – 22 t/m 28 september

Op dinsdag 22 september zijn ze 7 weken, dat betekent weer de volgende ontwormingstablet, dit keer 3/4 van een tablet. De eerste keer was het pasta, dat was nogal makkelijk de tweede keer met 5 weken een half tabletje dat ging ook nog goed. Nu worden ze sterker en vergeet vooral niet die vlijmscherpe tandjes. Uiteindelijk gelukt en maar 1 x een tandje in mijn vinger wat flink bloedde, en dan deze blik….

8 weken – 29 sept t/m 5 oktober

Op 29 september zijn ze 8 weken geworden en tijd voor het weegmoment. Charlie is 963 gram, Olivia 880 gram, Lilly 702 gram en Cato 710 gram. De groei is de laatste 2 weken niet echt super maar niet ons zorgen over te maken. Ze zijn gek op natvoer maar brokjes RC baby kitten laten ze ze staan. Aan het einde van deze week zijn we overgestapt op RC Kitten brokjes en dat gaat prima. De brokjes (geweekt en ongeweekt) staan de hele dag tot hun beschikking. En daarnaast 4 x per dag natvoer. We geven verschillende merken kwalitatief goede merken, ze smullen ervan.

Als toetje lekker even bij Suus drinken. Het wordt wel stapelen.

Ook deze week de kamer weer omgebouwd, en de ren de deur uitgedaan. Ze slapen nu heerlijk overal in de woonkamer. Vooral overdag slapen ze veel, maar in de ochtend en avond is de woonkamer een soort formule 1 circuit geworden, en wordt de bank en gordijnen niet gespaard. In de ochtend als we de woonkamer binnen komen dan start er een soort concert, keihard mauwend bij het aanrecht want dan hebben ze heel veel trek!

9 weken – 6 t/m 12 oktober

Met dat eten zit het wel goed! Wat een lekkere vreetzakken zijn het geworden. Oliva is 260 gram aangekomen, Charlie ook bijna 200 gram en de twee kleinere dames ook tussen de 125 en 150 gram. Ze zijn nu allemaal boven de 900 gram en dat betekent dat we ze kunnen laten chippen. Ook een afspraak gemaakt voor de eerste enting op 21 oktober dan zijn ze 11 weken.

Ze spelen heel leuk met elkaar, ze vormen wel paartjes. Oliva en Charlie stoeien veel met elkaar. Cato zit vaak op een afstandje de boel te bekijken en doet af en toe mee. Ook Lilly is iets rustiger en bekijkt het ook rustig maar af en toe met haar grote broer worstelend door de kamer. Charlie probeert ook tijdens het wassen met Suus te spelen. Suus is hier niet altijd van gediend en pakt hem dan ook aan, oren in haar nek en grijpt hem dan in zijn pootjes, dat heet opvoeden.

Kittens zijn net kleine kinderen, ze zijn heel erg nieuwsgierig en kennen nog geen gevaar. De touwtjes van de luxaflex hebben we opgebonden, speelhengels leggen we weg als we niet thuis zijn, het touw kan om hun heen draaien tijdens het spelen, kleine dopjes of andere kleine dingetjes niet op tafel laten slingeren. Een van de kittens is er vandoor gegaan met zo’n klein zakje siliconenkorrels uit een schoenendoos, je moet er niet aan denken als ze dat opeten. Giftige planten naar de bovenverdieping verhuist.

10 weken – 13 t/m 19 oktober

De komende weken is het echt alleen maar genieten! Ze groeien allemaal goed. Ze krijgen 4 x per dag natvoer en daarnaast staan er altijd kittenbrokjes klaar.

11 weken – 20 t/m 26 oktober

Deze week komt de dierenarts thuis om de kittens voor de eerste keer in te enten. Wij volgen het advies van onze rasvereniging om de kittens niet met 9 weken te laten enten. Hier vind je een artikel waar dit wordt uitgelegd. https://www.neocatbritten.nl/artikelen/inentingen.pdf

De drie meisjes geven geen kick, maar grote broer Charlie gaf wel wat tegengas. Het was heel fijn dat de dierenarts de kittens thuis wilde vaccineren, dat geeft wel rust voor zowel moeder als kitten.

Wekelijks controleren we of ze vlooien hebben en tot nu toe niets gevonden. Voordat de kittens het nest verlaten zullen ze een pipet vlooienmiddel krijgen, op zich is dat niet nodig zolang er geen vlooien zijn. Zelf behandel ik de volwassen katten ook niet preventief.

12 weken – 27 okt t/m 2 november

De groei gaat gestaag door. Charlie weegt 1696, Oliva 1653, Lilly 1560 en Cato 1483 gram. Ze spelen, ze slapen ze eten en wij genieten van alle taferelen. Ze liggen graag bij ons op bank of op schoot. Het drinken bij moeders is al een stuk minder. Vanaf deze week krijgen ze nog maar drie keer per dag natvoer.

Op zaterdag 31 oktober een foto shoot gedaan, althans een poging. Ze zijn zo bewegelijk en speels dat stilzitten bijna onmogelijk is. Ook het famlieportret is niet te doen ha ha.. dit is de beste foto geworden.

13 weken – 3 t/m 10 november

Voor ons is het aftellen helaas… wat zal het stil worden in huis. De nieuwe baasjes worden op de hoogte gehouden door foto’s en filmpjes. Natuurlijk kunnen ze niet wachten totdat ze de kleintjes mogen ophalen.

Charlie is de eerste die het nest gaat verlaten op 7 november. Hij is de grootste, en weegt 1963 gram. Het is niet makkelijk om ze te laten gaan, en best een emotioneel moment. Maar alle nieuwe eigenaren zijn zo lief en ze krijgen allemaal een kattenvriendje. Charlie krijgt eind november zijn halfbroer, opgegroeid bij een andere cattery, als maatje.

Olivia (omgedoopt tot Suki) wordt op 8 november opgehaald. Zij komt samen met een Brits Korthaar poes van 5 jaar te wonen. Ook deze nieuwe baasjes zijn zo enthousiast en tellen de dagen af.

14 weken – 11 november

Cato gaat op woensdag 11 november verhuizen. Ze weegt inmiddels 1850 gram. Alle eigenaren krijgen een mooi kittenpakket mee met speeltjes en voer wat ze gewend zijn bij ons te eten.

En Lilly, die houden we zelf stiekem…

Lilly gecamoufleerd in haar mandje

Naschrift

Wat hebben wij ontzettend genoten van dit nestje. De kittens zijn geboren en opgegroeid bij ons in huiselijke kring met heel veel aandacht. Door de coronaperiode konden wij ze nog meer aandacht geven omdat we veel thuis aan het werk waren. Alle kittens hebben een gouden mandje gekregen en doen het allemaal fantastisch. Super sociaal en lief. Ook gaat het allemaal goed met hun vriendjes. We krijgen regelmatig foto’s en filmpjes, dat is echt zo leuk om ze dan weer te zien. Je legt je hele ziel en zaligheid erin tijdens de periode dat ze bij ons mochten zijn. De vraag of we het het nog een keer doen kan ik nog niet beantwoorden.

Het is een intensieve tijd, het begint al bij de dekking. Daarna weken in onzekerheid of het gelukt is, tegen de tijd dat Suus moest bevallen wil je ook echt thuis zijn om er te zijn als de bevalling gaat beginnen. Het is echt super leuk om mee te maken maar ik vond het ook intensief. Af en toe ook best bezorgd als ze niet aankomen of wanneer ze niet wilden eten. Een oogje dat ontsteekt. Gelukkig had ik hele goede begeleiding van een ervaren fokker die vlak in de buurt woont. Ook Suus is een perfecte moeder geweest, je kan niet beter wensen. Nu eerst rust voor haar en je ziet haar met de week weer lekker dikker worden. Ze speelt heerlijk met Lilly en racen samen door het hele huis. En tante Sister vindt het allemaal best gezellig van een afstandje.