Wat komt er bij kijken

100% achter je beslissing staan

Voor ons wordt dit het eerste nestje en voordat ik de beslissing nam heb ik er heel lang over nagedacht, heel veel over gelezen en ook belangrijk naar, onze Brit gekeken of zij er geschikt voor is. Met onze vorige Brit, die helaas is overleden, hebben we bewust een keuze gemaakt om haar te laten steriliseren, ik had geen goed gevoel bij, ze was niet zo groot, altijd op zoek naar een gaatje om naar buiten te ontsnappen, gewoon geen moederpoes.

Met Suus heb ik een goed gevoel, ook mijn gezin staat erachter, wat ik zeer belangrijk vind en zeker als een zwaarwegende factor mee heb laten wegen. Ook wilde ik dat Suus ongeveer 1,5 jaar is wanneer er kittens worden geboren. Suus is een prachtige gezonde poes. Ik zal jullie meenemen op deze pagina wat er allemaal bij komt kijken, stap voor stap en mijn ervaring delen.

Allereerst, jij en je gezin moeten er voor de volle 100% achter staan. Ook is het heel fijn als je een ervaren cattery in de buurt hebt waar je op kunt terugvallen met al je vragen. Natuurlijk kun je veel op internet vinden, maar soms zie je daar door de bomen het bos niet meer. Ook krijg ik ook al veel vragen over de prijs van een raskitten. De kosten van een nestje lopen aardig in de papieren en een nestje moet NOOIT op een financiële keuze zijn gebaseerd. Je moet de kosten zeker kunnen dragen en ook eventuele onverwachte kosten ook.

Catterynaam aanvragen

Ik ben lid geworden van Neocat. Je onvangt een bijna 100 pagina tellend magazine waar je heel veel informatie kunt vinden, echt een mooi blad. Om te mogen fokken is het verplicht om een catterynaam te registeren, die heb ik via Neocat aangevraagd. Dit duurt ongeveer 2 -3 weken. De naam wordt getoetst door de Centrale Cattery Registratie. De naam mag niet bestaan of gelijkenis hebben met een bestaande catterynaam. Bij registratie heb ik 5 namen opgegeven, Karveli was mijn 5de keuze. Het is een combinatie van mijn voorletters, gemeente en straat waarin ik woon. Het is best lastig om een niet bestaande naam te verzinnen.

Dekkater

Voor ons was de keuze niet heel moeilijk, er woont een hele mooie dekkater Floyd in de cattery die ons begeleidt. Floyd heeft ook bloedgroep B, een mooie stamboom en is getest op HCM, PKD, FeLV en FIV. Ik ben altijd gek geweest op lilac, onze eerste Brit was ook deze kleur.

Wanneer dekken

Moeder natuur kun je niet plannen. De zwangerschap duurt 9 weken, vervolgens blijven de kittens 13 tot 14 weken bij hun moeder. Voor ons is de beste tijd om Suus te laten dekken eind juni. Aangezien ze met 11 maanden bijna wekelijks krols werd, hebben wij er voor gekozen om tijdelijk de pil te geven (totaal 4 weken – eerste en tweede week 1 pil, derde en vierde week 1/2 pil, de laatste was op 20 april. Ook hier zijn weer veel voor en tegens te vinden, ik wilde zo min mogelijk de pil geven. Dat ze krols was, vonden wij geen enkel probleem, alleen je zag haar afvallen, uit haar doen, heel onrustig, dit was voor Suus geen pretje. Na het stoppen van de pil kan het ongeveer 6 weken duren dat ze weer krols wordt, en dan is het raadzaam om haar niet gelijk bij de eerste keer te laten dekken. Misschien wordt ze ook helemaal niet meer krols dit voorjaar en moeten we wachten tot de volgende periode.

De V

Testen en inenten

Er zijn bepaalde testen verplicht, dit zijn HCM, PKD, FeLV en FIV. Op 1 jarige leeftijd is Suus getest op HCM en PKD, dit hebben via een DNA test laten uitvoeren. Deze kun je zelf afnemen via een swab monster (slijm afname binnenkant wang), de testen zijn uitgevoerd door Dr. van Haeringen Laboratorium B.V https://www.combibreed.nl/nl-NL/Webshop/DNA-Testen/Details/Kat/K865-CombiBreed-Erfelijke-Ziekten. Alle testen waren negatief. Tevens kun je met deze combibreed test de bloedgroep bepalen, dit is zeer belangrijke informatie. De meeste katten hebben bloedgroep A of B. Bepaalde combinaties kunnen niet zonder risico met elkaar worden gekruist. Soms kiest een ervaren fokker voor een bepaalde combinatie om het ras te verbeteren. Er is veel informatie over te vinden op internet

Voor FeLV en FIV hebben we haar bij de dierenarts laten testen, de Fassisi test. Deze hebben we laten afnemen toen zij 1 jaar was, gelijktijdig hebben wij haar laten inenten, RCP enting tegen Katten- en Niesziekte. Op site van Neocat kun je hier meer informatie over vinden, het advies is 2-4 weken voor de dekking te enten. En voor de dekking ook ontwormen.